Wikipedia St. Jozef Kapel
U bevindt zich hier op de Westrijk (= de Westerwijk): een buurtgemeenschap die niet is uitgegroeid tot een dorp zoals Oisterwijk (= de Oosterwijk). Dit is het hoogste punt van de omgeving, dat in vroegere tijden begrensd werd door twee stroompjes: De Leye en De Hilver.
Volgens eeuwenoude mondelinge overlevering zouden op dit punt elkaar ontmoet hebben: Sint Willibrordus en Sint Lambertus, de grondleggers van het Christendom in onze streken. Op deze plek zou dan het eerste “heiligdom” gebouwd zijn, dat later bekend werd als de Lambertuskapel. Pas in 1910 werd het Lambertusgilde opgeheven.
Blijkbaar was de kapel rond 1500 ernstig in verval geraakt. Want blijkens een brief door Karel V geschreven vanuit Spanje, en bewaard in het archief van de Beekse Sint Petrusparochie, geeft hij verlof tot wederopbouw van de kapel. Van 1600 tot 1800 deed de kapel ook dienst als “schuilkerk”, omdat na de reformatie de katholieken geen erediensten meer mochten houden in de Sint Petruskerk.
In de 19e eeuw opnieuw in verval geraakt werd de kapel in 1910 gerestaureerd en tot een Mariakapel gemaakt. Zij kwam in de oorlogsjaren van 1940 – 1945 in het schootveld te liggen van de Duitse troepen in Oirschot enerzijds en de Amerikanen in Goirle anderzijds.
In 1967 is de kapel hersteld dankzij een gulle gift van een Tilburgse Textielfabrikant, die als dank voor zijn genezing van een ernstige ziekte vroeg om de kapel toe te mogen wijden aan Sint Jozef. Zulks gebeurde.
46 jaar later heeft deze familie beeldend kunstenaar Guido Geelen uitgenodigd om de kapel te verfraaien. In overleg met de parochie kregen 3 kerkbanken uit de H. Antonius van Padua Kerk te Biest-Houtakker en een smeedijzeren kandelaar uit de H. Andrianuskerk te Esbeek een herbestemming in deze kapel vanwege sluiting van de kerken.
Achter het Sint Jozefbeeld hangt een geweven doek. De omlijsting met de illusie van een nis is een eigentijdse vertaling van de prent uit 1643 gemaakt door Herman Breckerveld als titelblad voor het gildenboek van het Sint Josephsgilde te Arnhem. Het brede altaar is vervangen door een ranke sokkel. Als laatste is met deze renovatie het schilderwerk grondig aangepakt voor de inzegening op 1 mei 2014.
De kinderen, kleinkinderen en de bewoners van de buurtschap Westerwijk/Westrik dragen zorg voor onderhoud van deze kapel, waar al eeuwenlang mensen gekomen zijn om te bidden. Bij vreugde hebben mensen hier dank gezegd en bij verdriet Gods hulp gevraagd op voorspraak van Sint Lambertus, de heilige Maria en Sint Jozef.
Moge diezelfde God u, die deze kapel onderweg bezoekt, zegenen op uw verdere reis door het leven.
Biest-Houtakker (2014)